Mindful eten: wat het is en hoe het werkt

SSofie 30 augustus 2023 11:27

Mindful eten is een manier van eten waarbij je volledig aanwezig en bewust bent van het moment en de ervaring van het eten. Het is niet alleen een manier van eten, maar een manier van leven. Maar hoe werkt het precies? Laten we dat eens nader bekijken.

Wat is mindful eten?

Mindful eten, ook wel bekend als bewust eten, gaat over meer dan alleen het eten zelf. Het gaat om het volledig ervaren van het eten, van de kleuren en geuren, tot de smaken en texturen. Hierbij horen ook de gevoelens en gedachten die opkomen tijdens het eten. Door op deze manier te eten, kunnen we een dieper waardering en bewustzijn voor ons voedsel ontwikkelen, en kunnen we gezondere eetgewoontes ontwikkelen.

Hoe werkt mindful eten?

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om mindful te eten. Hier zijn enkele tips en technieken die je kunt proberen:

 1. Eet langzaam en zonder afleiding
 2. Luister naar je lichaam en eet alleen als je echt honger hebt
 3. Leer het verschil tussen honger en trek
 4. Wees je bewust van de gevoelens en gedachten die opkomen tijdens het eten
 5. Wees dankbaar voor het voedsel dat je eet

Gezondheidsvoordelen van mindful eten

Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen verbonden aan mindful eten. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Gewichtsverlies: Door langzaam en bewust te eten, kun je je voller voelen en minder eten, wat kan leiden tot gewichtsverlies.
 • Verbetert de spijsvertering: Door langzaam te eten en goed te kauwen, kan je lichaam beter voedsel verteren.
 • Vermindert overeten: Door je bewust te zijn van je hongergevoelens en te leren het verschil tussen honger en trek te herkennen, kun je overeten verminderen.
 • Verbetert de geestelijke gezondheid: Door mindful te eten, kun je stress en angst verminderen, wat kan leiden tot een betere geestelijke gezondheid.

Mindful eten in het dagelijks leven

Het integreren van mindful eten in je dagelijkse leven kan in het begin een uitdaging zijn. Maar met oefening en geduld, kun je deze gezonde gewoonte ontwikkelen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Begin met één maaltijd per dag
 2. Ga langzaam en zonder afleiding eten
 3. Wees je bewust van je hongergevoelens
 4. Wees dankbaar voor je eten

Met deze stappen, kan je beginnen om mindful eten te integreren in je dagelijks leven. Onthoud, het gaat niet om perfectie, maar om bewustzijn en waardering voor het voedsel dat we eten.

Mindful eten is een reis, geen bestemming. Het is een manier van leven die een diepere waardering en respect voor ons eten en ons lichaam kan brengen. Dus waarom begin je vandaag niet met deze reis?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.