De voordelen van acupunctuur

YYvonne 9 augustus 2023 07:02

Acupunctuur is een essentieel onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) en het wordt steeds populairder in de westerse wereld. Maar wat zijn de echte voordelen van acupunctuur? Laten we ze eens nader bekijken.

Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur is gebaseerd op het concept van Qi (uitgesproken als 'chi'), een levenskracht of energie die door het lichaam stroomt via een systeem van kanalen die bekend staan als meridianen. Volgens de TCM theorie, wanneer Qi vrij door deze meridianen stroomt, zijn we gezond. Echter, als de Qi geblokkeerd is, ontstaan er ziektes.

Acupunctuur werkt door dunne naalden te gebruiken om specifieke punten op het lichaam te stimuleren, genaamd acupunten. Dit helpt om de Qi opnieuw in balans te brengen en de gezondheid te herstellen.

Is acupunctuur pijnlijk?

Een van de meest gestelde vragen over acupunctuur is of het pijnlijk is. De naalden die bij acupunctuur worden gebruikt, zijn veel dunner dan gewone naalden. De meeste mensen voelen geen pijn wanneer de naalden worden ingebracht. Sommigen voelen een kortstondig prikkelend of tintelend gevoel.

De voordelen van acupunctuur

  1. Stressvermindering: Acupunctuur kan helpen om het stressniveau te verlagen en de stemming te verbeteren door het niveau van de 'feel-good' hormonen in het lichaam te verhogen.
  2. Pijnverlichting: Acupunctuur staat bekend om zijn effectiviteit bij het verlichten van chronische pijn, zoals rugpijn, artritis en migraine.
  3. Beter slapen: Acupunctuur kan helpen bij slapeloosheid en andere slaapproblemen.
  4. Verbetering van het immuunsysteem: Acupunctuur kan helpen om het immuunsysteem te versterken en de weerstand tegen ziekten te verhogen.

Het is belangrijk om op te merken dat de voordelen van acupunctuur kunnen variëren van persoon tot persoon en dat het belangrijk is om een gekwalificeerde acupuncturist te bezoeken voor de beste resultaten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.