De psychologie van geven: Hoe altruïsme ons welzijn verbetert

YYvonne 7 december 2023 07:07

Altruïsme is de praktijk van het tonen van zorg en bezorgdheid voor het welzijn van anderen. Het wordt vaak geassocieerd met zelfopoffering en is een belangrijk onderdeel van veel culturen en religies. Maar wist je dat het ook grote voordelen kan hebben voor je eigen welzijn? Laten we eens duiken in de psychologie van geven en hoe het altruïsme ons welzijn verbetert.

Altruïsme en geluk

De link tussen altruïsme en geluk is al lang een onderwerp van onderzoek. Studies hebben consequent aangetoond dat het helpen van anderen ons eigen geluk kan verhogen. Dit wordt ook wel het 'helper's high' fenomeen genoemd.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat altruïsme ons een gevoel van doelgerichtheid geeft. Het helpt ons om te voelen dat we een positieve impact hebben op de wereld om ons heen, wat op zijn beurt ons gevoel van eigenwaarde kan verhogen.

Altruïsme en mentale gezondheid

Het lijkt erop dat altruïsme niet alleen bijdraagt aan ons geluk, maar ook aan onze mentale gezondheid. Zo is er bijvoorbeeld onderzoek dat suggereert dat altruïstisch gedrag geassocieerd kan worden met een verminderd risico op depressie en angst.

Er zijn verschillende theorieën om dit te verklaren. Een daarvan is dat altruïsme ons helpt om ons te concentreren op anderen in plaats van op onze eigen problemen, wat kan helpen om onze eigen zorgen in perspectief te plaatsen.

De gezondheidsvoordelen van altruïsme

Naast de mentale gezondheidsvoordelen kan altruïsme ook fysieke voordelen hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat altruïstisch gedrag kan bijdragen aan een betere cardiovasculaire gezondheid en zelfs een langer leven.

Hier is een kort overzicht van enkele van de gezondheidsvoordelen die zijn geassocieerd met altruïsme:

  • Mentaal welzijn: Altruïsme kan bijdragen aan een verminderd risico op depressie en angst.
  • Fysiek welzijn: Altruïstisch gedrag kan bijdragen aan een betere cardiovasculaire gezondheid en een langer leven.
  • Verhoogd geluk: Het helpen van anderen kan bijdragen aan een verhoogd gevoel van geluk en voldoening.

Het is duidelijk dat altruïsme veel voordelen kan hebben, zowel voor onszelf als voor de mensen om ons heen. Dus misschien is het tijd om wat vaker aan anderen te denken en te zien hoe het je welzijn kan verhogen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.