4 eenvoudige mindfulness oefeningen voor op het werk

SSofie 17 september 2023 14:41

In deze hectische wereld vol afleidingen en takenlijsten kan het soms moeilijk zijn om rust te vinden, vooral op het werk. Maar angst niet, er zijn eenvoudige mindfulness oefeningen die je kunt doen om je stress te verminderen en je focus te verbeteren. Hieronder beschrijven we vier van dergelijke oefeningen.

1. Ademhalingstechnieken

Een van de meest eenvoudige en effectieve mindfulness oefeningen is focussen op je ademhaling. Dit helpt om je bewustzijn in het nu te brengen en je geest tot rust te brengen.

  • Adem diep in door je neus: Voel de lucht je longen vullen en let op hoe je buik zich uitzet. Probeer je ademhaling langzaam en gecontroleerd te houden.
  • Hou je adem even vast: Dit helpt om je aandacht te vestigen op het moment en je bewustzijn te verhogen.
  • Adem langzaam uit door je mond: Terwijl je dit doet, probeer je alle stress en spanning uit je lichaam te laten stromen.

Probeer deze oefening een paar keer per dag te doen, vooral wanneer je je gestrest of overweldigd voelt.

2. Body scan

Een body scan is een effectieve mindfulness oefening waarbij je je aandacht richt op verschillende delen van je lichaam. Dit kan je helpen om meer in contact te komen met je lichaam en eventuele spanning of discomfort te identificeren en los te laten.

Begin bij je tenen en werk langzaam omhoog naar je hoofd, terwijl je je aandacht richt op hoe elk deel van je lichaam voelt. Let op eventuele spanning, pijn of discomfort, en probeer deze spanning los te laten terwijl je uitademt.

3. Mindful eten

Mindful eten is een fantastische manier om mindfulness naar je werkplek te brengen. Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe je eet.

Probeer tijdens je lunchpauze echt aandacht te besteden aan het voedsel dat je eet. Let op de smaken, texturen en geuren. Eet langzaam en geniet van elk hapje. Dit kan je helpen om meer in het moment te leven en dankbaar te zijn voor het voedsel dat je eet.

4. Mindfulness wandeling

Een korte wandeling kan wonderen doen voor je geest en lichaam. Probeer tijdens je pauze een korte wandeling te maken en echt aandacht te besteden aan je omgeving.

Let op de geluiden, geuren en kleuren om je heen. Voel de wind op je huid en de grond onder je voeten. Dit kan je helpen om te aarden en je bewustzijn te verhogen.

Oefening Beschrijving
Ademhaling Focus op je ademhaling om bewustzijn te verhogen en stress te verlagen.
Body scan Richt je aandacht op verschillende lichaamsdelen om spanning los te laten.
Mindful eten Besteed aandacht aan wat en hoe je eet tijdens je lunchpauze.
Wandeling Maak een korte wandeling en let op je omgeving om te aarden en je bewustzijn te verhogen.

Probeer deze mindfulness oefeningen uit op je werkplek en kijk hoe ze je kunnen helpen om meer ontspannen, gefocust en productief te zijn. Het belangrijkste is om geduldig met jezelf te zijn en te onthouden dat mindfulness een vaardigheid is die met de tijd verbetert.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.